Bra att veta

Bra att veta innan ditt barn ska gå på MBF seglarskola

Vanliga frågor och svar inför seglarskolan

Måste barnen kunna simma för att delta?

Inom idrotten Segling är det ett krav att barnen ska kunna simma 200 meter och bära flytväst i alla lägen. Om ditt barn inte når kravet idag rekommenderar vi simskolan som anordnas av Föreningen Mollösund i Katteviksbadet.

Vilken typ av båtar kommer barnen att segla?

I MBF seglarskola seglar vi för närvarande flermansjollen Topaz Omega. Du behöver alltså ingen båt för att delta i vår seglarskola.

Är barnen ute och seglar på egen hand?

När barnen börjar segla i seglarskolan kommer det att finnas licensierade instruktörer i säkerhetsbåtar på vattnet som coachar och håller koll på alla. Säkerhetsbåtarna är på vattnet hela tiden barnen seglar. Vid behov följer instruktören med ombord i våra Topaz Omega.

Behöver barnen ha särskilda kläder för att delta i seglarskolan?

Nej, ingen särskild klädsel krävs förutom flytväst. Vi rekommenderar att barnen bär "kläder efter väder" och skor som inte skadas av att bli blöta och tar med en handduk och ett ombyte kläder. Läs mer nedan.

Är barnen försäkrade när de deltar på seglarskolan?

Att delta på Seglarförbundets seglarskola ska vara en rolig och trygg upplevelse. Vi arbetar aktivt med säkerheten och alla certifierade seglarskolor har ett krav på sig att ha en licensierad ledare per fem nybörjarelever. Om det trots alla förebyggande åtgärder skulle hända något omfattas alla deltagare på seglarskola av en olycksfallsförsäkring hos Svenska Sjö som gäller vid deltagande i certifierad seglarskola och på vägen dit och hem.

Vad händer på seglarskolan om det är dåligt väder?

Det är de licensierade ledarna på seglarskolan, och ingen annan, som bedömer i vilka väder barnen kan segla och inte. När vi inte kan segla hittar vi på mycket annat roligt på land i stället. Om vädret gör att seglingspass ställs in har ni en utbildningsgaranti som innebär att barnen ska få chans att ta igen den förlorade seglingstiden vid ett annat tillfälle. Hör med ledarna på din seglarskola om ni har frågor kring detta.

Vad kan barnen göra när seglarskolan är slut?

Det finns tre nivåer i SSF seglarskola som barnen kan gå; Nybörjarkurs, Fortsättningskurs och Grön Kappseglingskurs. 

MBF har valt att enbart erbjuda Nybörjarkurs och Fortsättningskurs då efterfrågan är störst på de kurserna i Mollösund. Målet med Seglarskolan är att väcka ett livslångt intresse för idrotten segling.

Andra klubbar erbjuder fortsättning i form av kappseglingskurser och träningsverksamheter. Fråga ledarna på MBF seglarskola om ditt barns möjligheter att fortsätta segla.

Klädsel och utrustning för segling

Flytväst - Den är obligatorisk och en skön flytväst bidrar till att göra båtlivet behagligt och säkert. Den skall vara i bra skick och skall sitta bra. I dessa sammanhang är en bekväm seglarväst utan krage att föredra. Räddningsvästar hindrar barnens förmåga att klättra upp i båten från vattnet och kragen kan lätt fastna i båtens rigg. Flytkraften skiljer obetydligt mellan olika storlekar så är passformen viktigast. En för stor flytväst utan grenband glider man ur. Kilo-angivelsen i flytvästen är en storleksangivelse och har inget med flytkraften att göra, den är tillräcklig i alla seglarflytvästar. Prova gärna att lyfta barnet i flytvästen när den är på. Det ska inte gå att glida ur den och den ska hålla.

Vattenflaska - Som i all idrott behöver man vätska för att orka. Är det varmt så är det extra viktigt. Vattenflaskan skall seglarna också ha med sig i båten när de seglar.

Regn-/Seglarställ - Regn kan komma plötsligt även dagar som börjar vackert. Dessutom kan det vara bra med regnbyxor i båten eftersom man annars blir blöt i baken av stänk som kommit in i båten. Vatten kommer från alla håll ibland.

Mössa - Tag med mössa mot solen eller annan huvudbonad.

Solglasögon - Solglasögon med ett bra UV-skydd rekommenderas. Gärna i flytsnöre.

Stövlar - Stövlar är bra många gånger och vattentåliga sandaler kan vara ett bra alternativ varma dagar. Gympaskor som tål väta kan vara ett alternativ. Vi seglar inte barfota.

Varma kläder - De flesta dagar så är det minst ”ett lager kallare” på sjön än på land. Vind och vatten kyler. Underställ och fleecekläder är bra när det är kallt. Lager på lager är en bra princip för att hålla sig varm.

Torrt ombyte - Ett torrt ombyte kan vara bra att ha med sig. Det finns många sätt att bli blöt på och vi är alla gladare när vi har torra och varma kläder.

Badkläder - Det blir ofta bad under varma dagar.

Solskydd - Ta för vana att smörja in seglarna redan innan ni åker till seglingen. Använd högsolskyddsfaktor och gärna en vattenfast typ.

Märkning - Alla kläder och ägodelar bör vara märkta med namn. Fryspenna är ett bra tips.

Packning - Packa kläder etc. i en rymlig väska som kan stängas. Att skicka med plastkassar att lägga våta saker i är ett bra tips.